Is een warmtepomp geschikt voor mijn huis?

U denkt erover na om een warmtepomp te laten installeren in uw huis, als duurzaam alternatief voor uw huidige cv-ketel. Een geweldig idee! Maar wist u dat een warmtepomp niet zomaar geschikt is voor iedere woning?

Of uw woning geschikt is voor een warmtepomp is afhankelijk van een aantal redenen, waaronder de isolatie van uw huis, de staat van de cv-ketel en andere voorwaarden. We vertellen u meer.

Is uw woning goed geïsoleerd?

Om een warmtepomp goed te laten functioneren, is het belangrijk dat uw woning goed is geïsoleerd. Wanneer dit niet het geval is, moet de warmtepomp te hard werken om alle ruimtes goed te verwarmen. De warmtepomp kan dan niet optimaal energiezuinig zijn, waar het juist wel voor is bedoeld.

Heeft u een oudere woning en is er geen extra isolatiemateriaal aangebracht? Dan kunt u het beste kiezen voor een hybride warmtepomp. U maakt dan gebruik van het comfort van een warmtepomp, maar in de koude maanden zult u iets meer gas verbruiken. Dat zal echter nooit meer zijn dan met enkel uw cv-ketel. Om optimaal te profiteren van de voordelen van een warmtepomp raden we u aan om naar isolatieoplossingen te kijken voor uw woning.

 

Is uw cv-ketel geschikt?

Wanneer u kiest voor een warmtepomp, dan is het vaak noodzakelijk om uw huidige cv-ketel te vervangen. Een relatief nieuwe cv-ketel is soms te combineren met een warmtepomp, hoewel in de praktijk blijkt dat het geheel vervangen van uw cv-ketel voor een warmtepomp of hybride warmtepomp vaak de beste oplossing is.

Hoe wordt uw woning verwarmd?

Er zijn verschillende manieren om een woning te verwarmen, namelijk via radiatoren, vloerverwarming of convectoren. Een warmtepomp behaalt het meeste rendement in combinatie met vloerverwarming en laag temperatuur convectoren. Waarom? Omdat een warmtepomp het beste werkt bij een gematigde temperatuur en vloerverwarming op lage temperatuur verwarmt. Heeft u enkel hoog temperatuur radiatoren in uw woning? Dan is het aan te raden deze te vervangen voor laag temperatuur convectoren om toch gebruik te kunnen maken van de voordelen van een warmtepomp.

 

Doe de 2 minuten warmtepomp check

Wilt u graag weten of een warmtepomp geschikt is voor uw woning? Doe dan online de 2 minuten warmtepomp check. Komt u er niet helemaal uit of heeft u andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact op via 073-6124742.