Uw slimme investering

Op deze pagina vindt u alle informatie omtrent de financiering en een aantal rekenvoorbeelden uit de praktijk. Voor persoonlijk advies en/of hulp bij de financiering staan wij voor u klaar.

Schermafbeelding 2020 03 09 om 16.10.49

Subsidies

Voor de financiering van een warmtepomp zijn verschillende subsidiemogelijkheden. Zo verstrekt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bijvoorbeeld de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Hier leest u alles over de SEEH. Bovendien zijn er ook verschillende. subsidiemogelijkheden specifiek voor de installatie van een warmtepomp. Alles over deze mogelijkheden leest u hier.

Nationaal energiebespaarfonds

Leningen

Het is ook mogelijk om de investering in een warmtepomp te financieren met een duurzaamheidslening. Deze leningen worden verstrekt door gemeenten en provincies om het nemen van duurzame maatregelen te stimuleren. Hier checkt u eenvoudig of uw gemeente duurzaamheidsleningen heeft. Daarnaast kunt u mogelijk ook aanspraak maken op een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds of het Warmtefonds. Bekijk hier alle mogelijkheden.

Dit kunt u verwachten

De situatie

Ga uit van een sportief gezin met twee kinderen; hier wordt soms wel twee keer per dag gedoucht! Het gezin kookt nog met gas en hiermee verbruiken ze gemiddeld 30 m3 per jaar. In 2022 besluit het gezin om te verduurzamen. De beste oplossing voor hun situatie is de Daikin Hybride warmtepomp. Tegelijkertijd worden er 28 zonnepanelen aangelegd om de warmtepomp van de benodigde energie te voorzien. In 2022 verbruikt het gezin in totaal 4879 kWh aan elektriciteit en 2337 m3 aan gas. Iedere maand betaalt de familie een voorschot van €560 aan de energiemaatschappij.

Investering

De Daikin hybride warmtepomp kost €10.981 en de 20 zonnepanelen kosten €10.900. De investering bedraagt daarmee in totaal €20.981. Met de ISDE subsidie krijgt het gezin €1.900 voor de verduurzaming. Dit brengt de investering terug tot €19.081. Om de investering te dekken sluit het gezin een duurzaamheidslening af bij hun gemeente tegen 1,7% rente voor 10 jaar. Van deze lening bedraagt de bruto maandlast €124,49.

Maandelijkse kosten

Door de hybride warmtepomp verbruikte het gezin in 2022 verbruikte het gezin met 5433 kWh meer elektriciteit dan een jaar eerder. Echter werd uit de opbrengst van de zonnepanelen 4366 kWh teruggeleverd aan de energiemaatschappij. Het elektra verbruik is daarmee effectief slechts 986 kWh. Dankzij de hybride warmtepomp is het gasverbruik teruggebracht tot 652 m3. Het energievoorschot bedraagt nu slechts €84 per maand. Met de maandelijkse aflossing op de lening, komen de totale lasten uit op €208,49 per maand. Zou de familie een deel van de investering uit eigen zak betalen en €8.000 lenen, dalen de lasten tot  €156,50 per maand.

Financiën in de praktijk

De installatie van Jorn

Hybride warmtepomp & zonnepanelen

Bovenstaand rekenvoorbeeld is gebaseerd op een bestaande case. Een voorbeeld is altijd handig, maar wie kan het beter vertellen dan de klant zelf? Onze klant Jorn van Wijk heeft geïnvesteerd in een vergelijkbare installatie met een hybride warmtepomp en zonnepanelen. Hij vertelt in deze video over de financiering van zijn project en hoe dit zijn maandlasten heeft beïnvloedt.