Duurzaamheidswijzer Gemeente ‘s-Hertogenbosch

In februari werd de Duurzaamheidswijzer huis-aan-huis verspreid in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. In de Duurzaamheidswijzer kunt u allerlei nuttige informatie vinden op het gebied van duurzaamheid. Klimax heeft jarenlange ervaring op het gebied van duurzame energieoplossingen en een vermelding in de Duurzaamheidswijzer kon dan ook niet uitblijven. Naast de positieve impact die wij met de de installatie van warmtepompen op het klimaat willen maken, zijn er nog veel meer duurzame ideeën, tips en tricks die voor u interessant kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan werken, gezondheid of sport, waarbij een link naar duurzaamheid gelegd kan worden.

Heeft u de Duurzaamheidswijzer niet ontvangen of bent u niet woonachtig in gemeente ‘s-Hertogenbosch? Dan kunt u de Duurzaamheidswijzer ook digitaal inkijken!

Klik hier om de Duurzaamheidswijzer digitaal te bekijken

Subsidie warmtepomp 2021: alles wat u moet weten

Denkt u erover na om een warmtepomp in uw huis te laten installeren? Dan kunt u gebruikmaken van de ISDE-subsidie om een subsidie te verkrijgen voor het plaatsen van een warmtepomp in uw woning. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Voorwaarden voor subsidie warmtepomp in 2021

U kunt subsidie krijgen voor de financiering van een warmtepomp. Dit betreft de zogenaamde ISDE-subsidie, de Investeringssubsidie duurzame energie. Deze subsidieregeling geldt voor de aanschaf van warmtepompen, zonneboilers, de aansluiting op een warmtenet en voor het isoleren van uw woning.

De warmtepomp die u kiest, dient aan een aantal eisen en voorwaarden te voldoen om aanspraak te kunnen maken op de subsidie, waaronder:

 

  1. De warmtepomp staat op de Apparatenlijst warmtepompen van RVO. De subsidie is beschikbaar voor de lucht/water warmtepomp, grondwater warmtepomp en water/water warmtepomp. Lucht/lucht warmtepompen zijn uitgesloten van subsidie.
  2. De subsidie moet binnen 12 maanden na plaatsing aangevraagd zijn en de warmtepomp moet na 30 juni 2020 zijn geïnstalleerd.
  3. De warmtepomp moet al betaald zijn: u moet een factuur en betaalbewijs kunnen overleggen dat op uw naam staat. U kunt de subsidie dus pas achteraf aanvragen.
  4. De warmtepomp is nieuw en geïnstalleerd in een huis in Nederland.

Alle eisen en voorwaarden vindt u op de website van Milieu Centraal.

De hoogte van de subsidie voor een warmtepomp in 2021

De hoogte van de subsidie verschilt per soort apparaat en ligt tussen de €500 en €2.500. In de meeste gevallen geldt dat hoe groter het vermogen van het apparaat is, hoe hoger het subsidiebedrag uitvalt. In de onderstaande tabel leest u een indicatie van de subsidie per soort warmtepomp.

Bent u er nog niet zeker van welke soort warmtepomp het meest geschikt is voor uw huis? Lees dan hier meer over alle mogelijkheden of doe de 2-minuten check voor uw woning.

De hoogte van de subsidie is ook afhankelijk van het specifieke type warmtepomp. De apparatenlijst met alle type warmtepompen vindt u hier. Wanneer u de hoge bedragen bij sommige typen ziet staan, bent u wellicht geneigd om het apparaat met de hoogste subsidie te kiezen. Het is belangrijk om eerst te kijken welk type warmtepomp geschikt is voor uw huis. Een warmtepomp met een te hoog of te laag vermogen zal uw huis niet behaaglijk verwarmen.

Twijfelt u welk type warmtepomp het meest geschikt is voor uw woning? Doe dan de 2-minuten check voor uw woning en u ontvangt een offerte volledig gericht op uw woonsituatie.

Hoe kunt u subsidie voor een warmtepomp aanvragen?

Het aanvragen van een warmtepomp subsidie is pas mogelijk als de warmtepomp daadwerkelijk betaald is en u een factuur kunt overleggen. Lees ook de overige voorwaarden door om te checken of u in aanmerking komt voor de subsidie.

De aanvraag van uw subsidie verloopt via rvo.nl waar u via uw DigiD de aanvraag kunt starten.

 

De kosten van een warmtepomp

De kosten van de installatie van een warmtepomp zijn afhankelijk van welke soort warmtepomp u laat plaatsen. U kunt kiezen uit drie varianten:

 

  1. Een lucht/water warmtepomp
  2. Een lucht/lucht warmtepomp
  3. Een hybride warmtepomp

 

Welke warmtepomp het meest geschikt is voor uw woning, leest u hier. De kosten van de warmtepomp kunnen verschillen per soort. Over het algemeen is een lucht/lucht warmtepomp financieel aantrekkelijker om te laten plaatsen dan een lucht/water warmtepomp. Maar let op, bij een lucht/lucht warmtepomp krijgt u geen subsidie.

 

Check hier binnen 2 minuten of uw huis geschikt is voor een warmtepomp

 

Wat is een warmtepomp precies?

Een warmtepomp is een duurzaam en zuinig alternatief voor een cv-ketel. Een warmtepomp werkt op elektriciteit in plaats van gas en maakt gebruik van de al aanwezige warmte in de bron. Hoe? De warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht of het grondwater. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Door op deze manier slim om te gaan met energie en zonder het gebruik van gas, gaan uw energielasten omlaag.

 

Wilt u na installatie zelf de subsidie voor uw warmtepomp aanvragen, dan heeft Klimax een stappenplan voor u. We helpen u ook graag door de subsidie voor u aan te vragen. Neem vrijblijvend contact op via 073-6124742.

Wanneer is een warmtepomp voordeliger dan een cv-ketel?

Voor het milieu is de vraag makkelijk te beantwoorden: een warmtepomp is voordeliger omdat je je huis duurzaam verwarmt met minder gas of zonder gas, waardoor je CO2-uitstoot daalt. Voor je portemonnee is het van een aantal factoren afhankelijk of een warmtepomp voordeliger is dan een cv-ketel. Naast de persoonlijke factoren, waaronder de stand van de thermostaat en lang of kort douchen, is de eenmalige investering van een warmtepomp hoger dan van een cv-ketel. Dus wanneer is de warmtepomp nu voordeliger dan een cv-ketel? Bekijk hieronder het stappenplan van onze partner Nibe en bereken het zelf in 3 stappen!

Is een warmtepomp geschikt voor mijn huis?

U denkt erover na om een warmtepomp te laten installeren in uw huis, als duurzaam alternatief voor uw huidige cv-ketel. Een geweldig idee! Maar wist u dat een warmtepomp niet zomaar geschikt is voor iedere woning?

Of uw woning geschikt is voor een warmtepomp is afhankelijk van een aantal redenen, waaronder de isolatie van uw huis, de staat van de cv-ketel en andere voorwaarden. We vertellen u meer.

Is uw woning goed geïsoleerd?

Om een warmtepomp goed te laten functioneren, is het belangrijk dat uw woning goed is geïsoleerd. Wanneer dit niet het geval is, moet de warmtepomp te hard werken om alle ruimtes goed te verwarmen. De warmtepomp kan dan niet optimaal energiezuinig zijn, waar het juist wel voor is bedoeld.

Heeft u een oudere woning en is er geen extra isolatiemateriaal aangebracht? Dan kunt u het beste kiezen voor een hybride warmtepomp. U maakt dan gebruik van het comfort van een warmtepomp, maar in de koude maanden zult u iets meer gas verbruiken. Dat zal echter nooit meer zijn dan met enkel uw cv-ketel. Om optimaal te profiteren van de voordelen van een warmtepomp raden we u aan om naar isolatieoplossingen te kijken voor uw woning.

 

Is uw cv-ketel geschikt?

Wanneer u kiest voor een warmtepomp, dan is het vaak noodzakelijk om uw huidige cv-ketel te vervangen. Een relatief nieuwe cv-ketel is soms te combineren met een warmtepomp, hoewel in de praktijk blijkt dat het geheel vervangen van uw cv-ketel voor een warmtepomp of hybride warmtepomp vaak de beste oplossing is.

Hoe wordt uw woning verwarmd?

Er zijn verschillende manieren om een woning te verwarmen, namelijk via radiatoren, vloerverwarming of convectoren. Een warmtepomp behaalt het meeste rendement in combinatie met vloerverwarming en laag temperatuur convectoren. Waarom? Omdat een warmtepomp het beste werkt bij een gematigde temperatuur en vloerverwarming op lage temperatuur verwarmt. Heeft u enkel hoog temperatuur radiatoren in uw woning? Dan is het aan te raden deze te vervangen voor laag temperatuur convectoren om toch gebruik te kunnen maken van de voordelen van een warmtepomp.

 

Doe de 2 minuten warmtepomp check

Wilt u graag weten of een warmtepomp geschikt is voor uw woning? Doe dan online de 2 minuten warmtepomp check. Komt u er niet helemaal uit of heeft u andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact op via 073-6124742.